Okul öncesi çocuğunuz için okulları araştırırken veya oyun alanında ebeveynleri dinlerken, muhtemelen Montessori’yi duyacaksınız. Ama Montessori yaklaşımı tam olarak nedir? Montessori; belirli yaş aralığında öğrenime en açık dönemdeki çocukların, eleştirel düşünme ve zaman yönetimi becerileri, yaratıcılık, sorun çözümlerine yardımcı olan bir eğitim yaklaşımıdır. Ve topluma katkıda bulunmasına, bütünü ile disiplinli, öğrenime açık, özgüvenli bireyler olmaya hazırlar.
Montessori, Maria Montessori tarafından geliştirilen bir müfredat ve eğitim felsefesini ifade eder. Roma Üniversitesi’nde pediatri ve psikiyatri alanında uzmanlaşmış bir pratisyen hekim olarak, 1907’de 2-5 yaş arası çocuklar için gecekondu mahallelerinde bir günlük bakım merkezi kurarak bir yan deney yapmıştır. Montessori, çocukların nasıl öğrendiklerini incelemek için gözlemlemiştir. Çocukların “bağımsızlıklarını ve özgüvenlerini güçlendiren pratik günlük yaşam becerilerini” öğrenmekten keyif almaları, gözlemin amacına ulaşmasını sağlamıştır. Ve bununla birlikte de çocukların anaokulunda öğrendikleri, “Montessori yaklaşımı ” olarak bilinenin temeli olmuştur.
Montessori Eğitim Yaklaşımı Çocuklara Neler Katar?
Çevre: Öğrenme ortamı, çocukların bağımsız öğrenmelerini desteklemek ve yapıcı seçimlerini teşvik etmek için kasıtlı olarak tasarlandığı için Montessori yaklaşımının önemli bir bileşenidir. Montessori ortamı, çocukların kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olan ve keşiflerini teşvik eden iyi düzenlenmiş, estetik açıdan yeterli, tutarlı ve öngörülebilir bir ortamdır. Her aktivitenin belirlenmiş bir alanı vardır ve aktiviteler, kullanım sırasına göre soldan sağa gibi mantıksal bir yerde ihtiyaç duyulan tüm nesnelerle tepsilere yerleştirilebilir. Düzenin, çocukların seçim özgürlüğünün yanı sıra, kendi kendine güdümlü öğrenmeyi desteklediği ve çocuğun dünyayı anlamlandırırken algılarını düzenlemesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Özgürlük ve sorumluluk: Çocukların seçim özgürlüğü vardır, ancak seçimleri mevcut materyallerle ve öz disiplin ile sosyal davranışa özel bir odaklanma doğrultusunda yapıcı davranmaları ve kendi eylemleri için sorumluluk almaları beklentisiyle sınırlıdır. Örneğin; çocuklar başka bir çocuk tarafından kullanabilmeleri için etkinlikleri bittiğinde aldıklarını raflara geri döndürmek zorundadırlar. Faaliyetleri genellikle sırayla şeyler koyarak, uygun yerleri bilerek detaylandırılmaktadır. Ve çocukların dikkatlerini çekerek, duygularını destekleyecek kadar iyi öğrenmeye yardımcı olan bir temizlik yapmak üzerinde yoğunlaşıyor.
Disiplin ve Öğrenmenin Önemi Nedir?
Montessori Eğitim Yaklaşımı Nedir? sorusunu yazımızın başında bahsettik. Montessori eğitiminde öz disiplin ve öğrenmenin önemini yazımızın devamında açıklıyoruz.
Öz-yönelimli öğrenme ve öz disiplin: Montessori eğitimi, çocuğun iyi kararlar alma ve bağımsız öğrenme kapasitesine inanmayı ve ona güvenmeyi içeren kendi ‘öz-inşasında’ çocuğu desteklemeyi amaçlar. Çocuklar raftan almak ve istedikleri sürece onunla meşgul olmak için bir aktivite seçerler. Çocukların keşfi ve problem çözme, malzemelerin yapısı, tasarımı tarafından yakından yönlendirilir. Montessori materyalleri, çocukların faaliyetlerini renk kodlaması ve hata kontrolü gibi stratejilerle desteklemek üzere tasarlanmıştır. Öğretmenler, çocukların etkinlik sürecini göze batmayan bir şekilde gözlemler ve yalnızca çocukların rehberliğe veya yapıya ihtiyaç duyduklarında desteklemek üzere kontrolü elinde tutar. Ya da iskemleye oturtmak veya çocukların maksimum katılımını sağlamak için yeni bir görev tanıtmak için etkinliğe müdahale ederler. Bunların dışında çocuk özgürdür ve öz becerisi ile kendi ya da grup arkadaşları ile etkinliğe katılır.
Yorumlar kapatıldı.