İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Açık havalarda özellikle de bahar ve yaz aylarında tatil, piknik gibi, etkinlikleri  hepimiz çok severiz. Ancak bu açık hava etkinliklerinde ufak tefek tehlikeler ile karşılaşmamız da olasıdır. Arı sokması da bu anlamda beklenmedik ancak çok sık görülen bir durumdur. Bu da arı sokmasına ne iyi gelir sorusunu sormamıza neden olur. Arı sokması; alerji ya da çok fazla arı tarafından gerçekleştirilmediği durumlarda tıbbi müdahale gerektirmez. Kısaca arı sokması geçici süreli ağrıya neden olur. Bu ağrılar; arının iğnesinin uzunluğu, şekli, arının türü gibi birçok faktöre göre farklılık göstermektedir.

Çocuklar yetişkinlere oranla daha fazla reaksiyon gösterirler. Arı sokmasında arı; kızarıklık, şişme ve ağrı gibi durumlara neden olan zehirli bir toksin bırakmaktadır. Derinin altında kalan iğne tırnak yardımı ile bastırılarak cımbız yardımıyla çıkarılabilmektedir. Sonrasında ise arı sokmasına ne iyi gelir sorusunun detayları önem taşır. Arının soktuğu bölgeye basit bir buz kompresi yapılarak şişlik ve ağrıların önüne geçilebilmektedir. Söz konusu bölgede enfeksiyon riskini azaltmak da çok önemlidir. Bunun için bölgenin çizilmesinden kaçınmak gerekir. Herhangi bir çizik oluşumu, semptomları daha yoğun hale getirebilmektedir.

Arı Sokmasında Alerji Belirtileri Nelerdir?

Arı sokmasında belirtiler, kişinin alerji seviyesine bağlı olarak değişebilmektedir. Arı sokması yaşayan bir kişi, değişen süreler ile birlikte hafif ya da şiddetli reaksiyonlar gösterebilmektedir. Bunları, şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Hafif Reaksiyon; çoğunlukla tıbbi müdahale gerektirmeyen seviyedir. Yanma, deride meydana gelen kızarıklık ve kabarma, hafif şişme, değişen seviyelerde ağrı gibi belirtiler görülebilmektedir.
  • Şiddetli Reaksiyon: şiddetli reaksiyon ya da anafilaksi, arı sokması sonrasında birkaç dakika içerisinde ortaya çıkabilmektedir. Ve bu, hayati tehlikeye neden olabilen şiddette bir reaksiyondur. Genelde enjektör ile uygulanan adrenalin ile acil tıbbi yardım gerekir. Boğaz şişliği, ciltte kaşıntı, nefes alma zorluğu, kusma, bulantı, baş dönmesi, nabızda ciddi değişiklikler, bilinç kaybı gibi ciddi belirtiler bulunur.

Arı Sokmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Arı sokmasında en önemli detay; arının iğnesinin deride kalıp kalmadığını saptanmasıdır. Genellikle arı sokmalarında deride iğne kalır. Ve zehirlenme ihtimaline karşı arı sokması sonrasında yaklaşık 1 dakika içinde iğnenin deriden çıkarılması gerekir. Bu, zehrin yayılmasını önleyecektir. Söz konusu bölgenin kaşınmasından da uzak durulması gerekmektedir. Soğuk kompres sayesinde şişlik ve ağrı azaltılabilmektedir. Ancak çok şiddetli reaksiyon var ise tıbbi yardım almak en doğrusudur.

Yorumlar kapatıldı.