İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Deprem Anında Evde Nerelere Saklanmalıyız?

Deprem, her daim Türkiye’nin gündeminde olmuştur. Depremle birlikte hepimizin merak ettiği sorular bulunmaktadır. Örneğin deprem anında evde nerelere saklanmalıyız? Bu soruya verilecek yanıt, deprem için bir dizi önlemin alınmasını sağlayabilir. Aşağıdaki maddelere dikkat ederek depremde kendinizi koruyabilirsiniz.

  • Sabitleme yapılmamış pencere, dolap, raf gibi eşyalardan uzak durmanız gerekmektedir.
  • Varsa sağlam sandalyelerin olduğu masanın yanına saklanabilirsiniz. Ayrıca dolgun ya da hacimli bir koltuk, kanepe, dolu sandık gibi koruyabilecek eşyaların yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturabilirsiniz.
  • Sağlam eşyaların yanına bu üçgeni oluşturarak çök – kapan – tutun şeklinde baş ve boyun bölgesini koruyunuz.
  • Baş, iki elin arasında bir yastık ile korunmalıdır. Koruyucu görevi görecek başka bir eşya da bulabilirsiniz. Sarsıntı bitene kadar bu pozisyonda beklenmelidir. 
  • Başınızı ve ensenizi koruyacak güvenli bir yer bulmak için dayanıklı yerleri tercih edebilirsiniz. Diz üstü çökerek baş ve enseyi koruyacak şekilde kapanın ve sonrasında sabit bir yere tutunun.

Deprem Öncesi Evde Yapılması Gerekenler?

Deprem anında evde nerelere saklanmalıyız sorusuna yanıt verdik. Fakat depremi beklemeden, deprem öncesinde bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu haliyle işe sabit olmayan eşyaların sabitlenmesi ile başlamanız gerekmektedir. Yangın çıkarabilecek malzemeler de sabitleme işlemine dâhildir. Dolapları ve üzerine konan eşyaları da sabitleyebilirsiniz. Tavana asılan avize, havada sabitlenen klima gibi eşyaları mutlaka kanca yardımıyla asmanız gerekmektedir. Böylelikle düşmesini engelleyebilir ve olası zararlardan korunmuş olursunuz.

Beyaz eşyaları sabitlemek, yine korunma yöntemlerinden bazılarıdır. Ayrıca olası zor durumda size yardımcı olacak malzemelerin yer aldığı deprem çantasının da önceden hazırlanması gerekmektedir. Acil çıkış yolunuz varsa bu yolun da sürekli açık olması, olası zararlardan sizi koruyacaktır. 

Deprem Anında Bina İçinde Ne Yapılmalı?

  • Merdivenlere ya da çıkışa doğru koşulmamalıdır. Ölümlerin ya da yaralanmaların birçoğu bu esnada gerçekleşmektedir. Ayrıca balkon gibi yıkılması muhtemel yerlere de çıkmamanız gerekmektedir.
  • Balkondan ya da pencerelerden atlamak da deprem anında yapılan yanlışlardan birisidir. Yapılması gereken, olduğunuz yerde sağlam bir yere geçip hayat üçgeni oluşturmaktır.
  • Asansör, kesinlikle kullanılmamalıdır. Telefonlar, acil durumlar ya da bildirim yapma haricinde kullanılmamalıdır. 
  • Elektrik düğmelerine dokunmayarak kibrit, çakmak gibi ürünler yakılmamalıdır.
  • Tekerlekli sandalyede bulunuyorsanız baş ve boyun kısmını koruyacak şekilde durun ve tekerlekleri kitleyin. 
  • Ocak, fırın gibi eşyalar çalıştırılmamalı, çalıştırılıyorsa kapatılmalıdır. Dökülebilecek malzeme ya da maddelerden uzaklaşılmalıdır. Bu sayede kendinizi korumaya alabilirsiniz.
  • Sarsıntı geçtiği takdirde elektrik, su ve gaz vanaları, düğmeleri kapatılmalıdır. Soba ve ısıtıcı gibi ürünler söndürülmelidir. Bu sayede olası yangın tehlikesini bertaraf edebilirsiniz.
  • Pencerelerden ya da camdan yapılmış eşyalardan uzak durmanız gerekir. Bu sayede cam kırıklarından zarar görme olasılığınız azalır.
  • Gerekli olan eşyaları yanınıza alınarak daha önceden belirlenmiş toplanma alanına gidilmelidir. (Sarsıntı geçtikten sonra)
  • Her büyük depremden sonra muhakkak artçı depremler olmaktadır. Artçı depremler zamanla seyrekleşerek biter. Büyüklükleri de azalır. Artçı depremler hasarlı binalar için zarara yol açabilmektedir. Hasarlı binalara bu nedenle sarsıntılar geçene kadar girilmemelidir. Esas depremde yapılması gerekenler artçı depremlerde de yapılmalıdır. 

Deprem, Türkiye’de büyük bir sorun olsa da bu sorunu kendimiz yaratıyoruz. Binaların sağlam olmaması, genelde ölümlere neden olmaktadır. Bu nedenle öncelikle depreme karşı bina anlamında önlem alınması gerekmektedir. Güçsüz binalar güçlendirilmeli ve bu şekilde önlem alınmalıdır. Deprem konusunda halkın bilinçlenmesi gerekmektedir. Bunun için eğitim programları düzenlenmeli ve devlet desteğiyle bu işlemler gerçekleştirilmelidir. Deprem konusunda ne kadar bilinçlenirsek depremin bize olan zararı o kadar azalır. 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir