Obezite, bir bireyin kilosu, boyuna göre sağlıklı kabul edilenden daha yüksek olduğunda ortaya çıkan karmaşık bir hastalıktır. Obezite, yetişkinler kadar çocukları da etkiler. Bu noktada, Obezitenin nedenleri nelerdir? Sorusunu sormak gerekir. Obezite söz konusu olduğunda, birçok faktörden söz edebiliriz. Hastalıklar, ilaçlar, yaşam tarzı ve bu gibi birçok etken obeziteye sebep olabilir ya da daha da kötüleştirebilir. Yeme düzenleri, fiziksel aktivite seviyeleri ve uyku rutinleri dahil olmak üzere birçok faktör aşırı kilo alımına katkıda bulunabilir. Sağlığın, genetiğin ve bazı ilaçların alınmasının sosyal belirleyicileri de rol oynar.
Obez veya fazla kilolu olmak, çok fazla kilo ve vücut yağı taşıdığınız anlamına gelir. Obezitenin nedenleri nelerdir? Sorusu yanı sıra, obezite ile fazla kilolu olmanın farkı da daha bilinçli olmaya fayda sağlar. Obez olmak, sizi sağlıklı kabul edilenin üzerinde en yüksek kilo aralığına sokar. Fazla kilolu olmak aynı zamanda vücut ağırlığınızın sağlıklı bir aralığın dışında olduğu anlamına gelir, ancak obezite kadar aşırı değildir.
Örneğin; Avustralya’da 3 yetişkinden 2’si ve 4 çocuktan 1’i obez veya fazla kilolu. Obezite, başta ABD olmak üzere birçok ülkede çok yaygındır. Uzmanlar, 2025 yılına kadar bazı ülkelerdeki yetişkinlerin dörtte üçünden fazlasının ya obez ya da fazla kilolu olacağını tahmin ediyor.
Obezite hassas bir konu olabilir. Obezite sadece görünümle ilgili değildir, çünkü kişinin kalp hastalığı , tip 2 diyabet ve diğer ciddi rahatsızlıklara yakalanma riskini artırır. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını benimsemek ve düzenli egzersiz yapmak obeziteyi yönetmenize yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, doktorunuz kilo vermeye yardımcı olacak ilaçlar veya ameliyat önerebilir.
Obezite İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
-Yemek, Aktivite ve Uyku
Yeme ve fiziksel aktivite düzenleri, yetersiz uyku ve diğer bazı faktörler aşırı kilo alımını etkiler. Uykunun çoğunlukla çocukların gelişimi için önemli olduğu sanılsa da aslında yetişkinler için de bir o kadar önemlidir. Buna dayanarak, obezite için risk faktörleri arasında; yetersiz ya da düzensiz beslenme, hareketsizlik (aktivite eksikliği) ve yetersiz uyku sayılabilir.
-Sağlığın Sosyal Belirleyicileri
Yaşadığımız, öğrendiğimiz, çalıştığımız ve oynadığımız koşullara sağlığın sosyal belirleyicileri denir. Bu koşullar sağlığı desteklemiyorsa, sağlıklı yiyecek seçimleri yapmak ve yeterli fiziksel aktivite yapmak zor olabilir. Söz konusu durumdaki farklılıklar; ırksal, etnik ve sosyoekonomik grupların yanı sıra farklı coğrafyalarda ve farklı fiziksel yeteneklere sahip insanlar arasında obezite dahil olmak üzere kronik hastalık sonuçlarını ve risklerini etkiler.
-Zararlı Alışkanlıklar
Alkol, sigara, fast food gibi alışkanlıklar, genel olarak obeziteye yakalanma riskini arttırır. Örneğin; alkolün yanında alınacak yetersiz besinler, bir öğün yemek yememe eğilimine sebep olabilir. Aynı şekilde sigara kullanımında da yetersiz beslenme ve birçok problem ilişkisi vardır. Bunların dışında; aşırı yağlı, tuzlu ve geç saatlerde yemek yemek de risk faktörleri arasında sayılmaktadır.
Obeziteyi Önlemek İçin Ne Yapmalıyım?
Obeziteyi önlemek için fiziksel aktivite şart! Hareketsiz bir yaşam tarzı, karın çevresinde ve karaciğerde yağlanmaya sebep olmaktadır. Düzenli aralıklar ile yürüyüş, koşu, yüzme ya da sevdiğiniz bir sporu yapmanız, sağlıklı kalmanıza destek olacaktır. Ayrıca, bağışıklığı güçlü tutmak, vitamin dengesini korumak da bu anlamda diğer önemli konudur.
Obeziteyi önlemek için doktora danışabilirsiniz. Gerekir ise birlikte bir diyet listesi oluşturabilir, bunu yaşam tarzınız haline getirebilirsiniz. Kolesterol, trigliserid ve tansiyon dengelerini düşük düzeylerde tutmak da bu anlamda obeziteyi önlemek için yapılabilecek en önemli şeylerdir. Ayrıca, obezite ile riski oldukça artan şeker hastalığı da hayatı olumsuz etkilemektedir. Obeziteyi engelleyerek, tüm bu problemlerden uzak kalabilirsiniz.
İlk yorum yapan siz olun