Bazı sosyal toplantılara katılmadan önce biraz gergin hissetmek, birçok kişinin yaşadığı bir durumdur. Yabancılar tarafından yargılanmaktan çekinmek, buna sebep olabilmektedir. Örneğin, halka açık bir konuşma yapmak için ayağa kalkmadan önce zihniniz yarışıyor, öğretmen size sınıfın önünde bir soru sorduğunda midenizde kelebekler uçuşuyor, vb. Bu endişe duyguları normaldir ve genellikle bir süre sonra azalır. Bazı kişilerde bu kaygı bozukluğu süreklidir. Bu ayrımı yapabilmek adına sosyal fobi nedir? Sorusuna cevap aramak gerekir.
Sosyal kaygı bozukluğu veya sosyal fobisi olan kişiler, ilgi konusu olduklarını hissettiklerinde yoğun bir korku ve kaygı yaşarlar. Bu tür insanlar için iş yerinde bir konferansa veya toplantıya katılmak, sunum yapmak, bir düğüne veya partiye katılmak veya arkadaşlarla yemeğe çıkmak gibi günlük sosyal durumlar şiddetli kaygıyı tetikleyebilir. Bu anlamda söz konusu kalabalık ortamlarda hissedilen gerginlik, panik, kaygı olguları, sosyal fobiye işaret eder. Bu da sosyal fobi nedir sorusuna verilecek en basit ve anlaşılır cevaptır.
Sosyal Fobi Sebepleri ve Belirtileri Nelerdir?
Sosyal fobisi olan kişiler, fiziksel ve davranışsal semptomların bir kombinasyonunu gösterir. Fiziksel belirtiler arasında titreme, terleme, mide bulantısı ve konuşmaya çalışırken kekemelik sayılabilir. Bu belirtiler kişiyi daha bilinçli hale getirir çünkü çevredeki insanların bunu fark ettiğine inanırlar. Ve bu da sosyal fobisi olan kişi için derin bir aşağılanma ve mahcubiyet duygusuna yol açar. Sonuç olarak, davranışları aşağıdaki şekillerde değişebilir:
- Konuşmak zorunda kalabilecekleri durumlardan kaçınmaya çalışırlar.
- Kişisel ve profesyonel ilişkilerinden geri çekilirler.
- Genellikle sosyal ortamlarda göz temasından kaçınırlar.
Bu belirtiler kişi için oldukça sıkıntılı olabilir ve günlük yaşamla baş etmede güçlük çekebilir.
Sosyal fobiye ne sebep olur? Sorusu da bunu anlamamıza yardımcı olacak diğer detayları içermektedir. Sosyal fobiye neden olabilecek faktörlerden bazıları şunlardır:
- Aile öyküsü: Genellikle ailede anksiyete bozukluklarının olduğuna inanılır. Ancak bunun sadece genetik mi yoksa çocuğun öğrendiği bir davranış mı olduğu açık değildir.
- Geçmiş deneyimler: Okulda zorbalığa uğrayan veya bir tür aşağılanmayla karşı karşıya kalan erken çocukluk deneyimleri, sosyal fobi geliştirebilir.
- Çocukluk özellikleri: Aşırı utangaç çocuklar, ergenlik yıllarının sonlarına geldiklerinde risk altında olabilirler.
Sosyal Fobi Tedavisi Neleri İçerir?
Sosyal fobi zorlayıcı bir problem olabilir, ancak tedavi edilebilir. Pek çok insan, uygun tedaviyi aldıktan ve başa çıkma becerilerini öğrendikten sonra sosyal durumlarla başa çıkabilir. Diğer anksiyete bozuklukları gibi, sosyal fobi tedavisi de ilaç, psikoterapi veya ikisinin bir kombinasyonunu içerir. Bilişsel davranışçı terapinin (CBT) de bu noktada çok etkili olduğu bulunmuştur. Kaygı ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olmak için bu gibi yollara başvurulabilir. İyileşme süresi kişiden kişiye değişir, ancak tedavi planına uymak önemlidir.
Sosyal fobi belirtileri yaşıyorsanız, sosyal kaygı bozukluğunu nasıl yeneceğinizi öğrenebilmeniz için bir an önce profesyonel yardım almalısınız. Bu fikirden memnun değilseniz, güvendiğiniz biriyle konuşabilir ve bir uzmana danışmak için size eşlik etmelerini isteyebilirsiniz. Olumlu yaşam tarzı değişiklikleri yapmak her zaman refahınızı iyileştirmeye yardımcı olur. İyi bir rutin oluşturun ve yeterince uyuduğunuzdan ve egzersiz yaptığınızdan emin olun. Benzer sorunlarla karşılaşan kişilerle bağlantı kurmak iyileşme sürecinde de yardımcı olduğundan bir destek grubuna da katılabilirsiniz. Tedavi bazen beklediğinizden daha uzun sürebilir. Ancak umudunuzu kaybetmemeniz ve tedaviye devam etmeniz büyük önem taşır.
İlk yorum yapan siz olun